Pay ölçerli merkezi sıcak su sistemlerinde enerji israfı
Son yıllarda yeni yapılan sitelerdeki konutların sıcak su ihtiyacını karşılamak için pay ölçerli sistemler kullanılmaktadır.
Konutların sıcak su ihtiyacını karşılamak için kurulan bu sistemlerde, merkezi bir kazanda üretilen sıcak su, daire girişlerine konulan eşanjörler vasıtasıyla dairenin banyo, lavabo ve mutfak evyelerine sıcak su sağlamaktadır.
Merkezi kazandan gelerek eşanjörlerden geçen sıcak su, bir ısı sayacı ile ölçülmekte ve dairelere fatura edilmektedir.
İlk bakışta tasarruflu gibi gelen bu sistem, enerjide dışa bağımlı olan ülkemiz için fazlasıyla enerji israfına yol açmakta ve daire sakinlerinin çok daha fazla doğalgaz faturası ödemelerine sebep olmaktadır.
24 saat boyunca tüm daire önlerindeki eşanjörlerden dolaştırılan sıcak suyun üretilmesi için gereken doğalgaz sarfiyatı yanı sıra, dolaştırılan su için kullanılan pompaların tükettiği elektrik enerjisi de daire giderlerine yansıtılmaktadır.
24 saat boyunca eşanjör girişlerine kadar dolaşım yapan sistemin borularında ve kat istasyonundaki ısı kayıpları (Her ne kadar izolasyonda yapılmış olsa) daire sahiplerine ilave bir fatura çıkartmaktadır.
Konunun daha iyi anlaşılması için, 400 dairelik bir sitede herhangi bir dairenin gece yarısı kullanacağı çok az miktarda bir sıcak su tüketimi için, tüm sistem 24 saat çalıştırılmakta ve çalışan sistemin sarf ettiği yakıt miktarı (Doğalgaz ve elektrik) tüm dairelere gider olarak yansıtılmaktadır.
Yaz aylarında sıcak su ihtiyacını hermetik doğalgazlı şofben ile karşılayan bir dairenin ödediği fatura 50-60 TL olurken, merkezi sistem sıcak su kullanan dairelerin ödediği tutar 130-140 TL olmaktadır.
Bunun yanı sıra, müteahhitler merkezi sıcak su sistemi kurulan binalarda daire içlerine doğalgaz sistemi getirmeyerek daire sahiplerinin elektrikli ocak kullanmasına mecbur bırakmaktadır.